Chřipka

28.01.2016 19:48

CHŘIPKA

Chřipka je naší pravidelnou každoroční návštěvnicí. Ani tento rok tomu není jinak a naše čekárny se pomalu začínají plnit...
Níže vkládám odkaz, kde naleznete aktuální informace ohledně letošního průběhu chřipkové epidemie:

 

   chřipková epidemie

Přestože je povědomí veřejnosti o dané problematice široké, ještě stále se poměrně často setkávám s prosbou, abych na vysoké horečky raději předepsala antibiotika. A tak bych i touto cestou ráda připomněla, že chřipka je virové onemocnění a tudíž na něj antibiotická léčba nezabírá. Ano, i pacienta s chřipkou léčíme antibiotiky, ale to až v případě, kdy je onemocnění komplikováno bakteriální superinfekcí. Pak jsou samozřejmě antibiotika zcela na místě. Bylo by ale chybou je předepisovat paušálně každému nemocnému.

chřipka se antibiotiky neléčí

Jak tedy zvládnout chřipku? Optimálně doma, v posteli. Zcela omezit fyzickou zátěž, nechat tělu klid, aby se mohlo s onemocněním snadněji vyrovnat. To nejhorší, co pro své tělo můžete udělat, je chřipku přechodit. Následky přechozené chřipky pak mohou zdravotně potrápit i mnohé mladé nemocné. Důležitý je dostatek tekutin, vitaminy, zdravá lehká strava. Při chřipce většinou není rýma hlavním projevem ,ale pokud Vás přeci jen trápí, použijte klasické nosní kapky. Dobře také funguje ponoření předloktí do teplé vody. Při vysokých horečkách můžete užívat volně prodejné preparáty jako Ibalgin, Brufen, Nurofen, Paralen apod. Vždy ale dodržujte doporučené dávkování !!! Pacienti často užívají kombinované preparáty na chřipku jako Coldrex, Paralen Grip, Febrisan - zdůraznuji, že součástí těchto přípravků jsou právě léky na teplotu a tak je nikdy nekombinujeme s dalšími antipyretiky ( léky snižující horečku ). Všeobecně platí, že mírná teplota  - tj. do 38st  - tělu prospívá a není nutné ji ihned srážet. Pokud se Vám nedaří vysoké horečky snížit léky, pomáhá vlažná sprcha či zábal, ochladit tělo lze i mraženým baličkem zabaleným do utěrky a jeho přiložením do oblasti třísel a podpaží. Na kašel pak užíváme různé volně prodejné preparáty. Zde je důležité mít na paměti, že jsou dva typy léků: na suchý a vlhký kašel. Pokud máte kašel suchý, dráždivý, pak zvolíte antitusika jako např. Stoptusin , Tusin, Sinecod. Na kašel produktivní, kdy Vás trápí obtížné odkašlávání, můžete užívat například ACC šumivé tablety, Mucosolvan, Hedelix apod. Tyto léky neužíváme bezprostředně před spaním ,ale nejpozději kolem čtvrté - páté hodiny odpolední, aby Vás kašel nedráždil během spánku. Opět platí, že dodržujeme doporučené dávkování každého preparátu.

 Jak na chřipku?

Závěrem bych ráda zdůraznila, že při přetrvávajících teplotách, kašli, schvácenosti  či jiných obtížích je důležité včas vyhledat lékaře a nechat se prohlédnout.